Home Noviteti Vaša boja kose otkriva kojim ste bolestima podložni

Vaša boja kose otkriva kojim ste bolestima podložni

74
SHARE

 Boja kose ukazuje na slabe tačke kada je reč o zdravlju, tvrde stručnjaci. Zapravo, geni koji stvaraju pigment u kosi regullišu procese u organizmu i utiču na faktore rizika koji uzrokuju nastanak određenih bolesti.

 

Plavokosi bi trebalo da paze na zdravlje očiju i kože, jer postoji veći rizik za nastanak senilne makularne degeneracije oka, koja na kraju može dovesti i do slepoće. Da bi izbegli ovakvo stanje, trebalo bi da konzumirju povrće bogato luteinom, kao što je kelj, grašak, spanać… Podložni su i pojavi karcinoma kože.

 

Plavokosi bi trebalo da paze na zdravlje očiju i kože
Plavokosi bi trebalo da paze na zdravlje očiju i kožeFOTO: PIXABAY

Smeđokosi najčešće obolijevaju od non-Hočkinovog limfoma, a najređe od melanoma. Najlakše ćelave jer imaju najmanje kose. Kako bi izbegli ovu pojavu, trebalo bi da uzimaju 18 miligrama gvožđa na dan ili šoljicu zobi. Ukoliko su pušači, smeđokosi bi trebalo što pre da zaborave na cigarete. To je zato što melanin, koji daje boju kosi, usporava rad jetre, koja onda otežano razgrađuje nikotin. Zbog toga su smeđokosi osetljiviji na delovanje nikotina, a povećava se i rizik za stvaranje nikotinske zavisnosti.